Ciasto z marihuaną – Jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem marihuany?

 

Łatwe do wykonania z ogólnodostępnych przez cały rok składników – ciasto marchewkowe. Staje się ono jeszcze bardziej wyjątkowe kiedy dodamy do niego odrobinę konopi. Tak skomponowany deser nie zapewnia jedynie słodkiego smaku, ale niesie ze sobą  wiele korzyści zdrowotnych. Niewielka porcja THC zapewnia najlepszą wartość terapeutyczną i rekreacyjną. W tym krótkim i prostym przepisie pokażemy, jak stworzyć cudowne ciasto marchewkowe w nieco ponad godzinę! Zobaczcie jak zrobić ciasto z marihuaną. 

Do zrobienia ciasta niezbędne jest masło konopne > przepis na masło z marihuaną <

 

marchew w misce
image-3170

Marchew jest zdrowa sama z siebie.

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki drobno posiekanej marchewki (około sześciu średniej wielkości marchwi)
  • 1 ½ szklanki stopionego masła konopnego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Na lukier:

  • 250g twarogu
  • ½ szklanki stopionego masła konopnego
  • 4 szklanki cukru pudru
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej małej pomarańczy
  • skórka pomarańczowa

Narzędzia:

  • okrągła foremka do ciasta o średnicy 25cm (może być inny wymiar, jednak wtedy czas pieczenia może się zmienić w zależności od grubości ciasta)
  • 2 średnie miski
  • duża łyżka
  • pojemnik z miarką
  • mikser
  • ostry nóż
  • tarka
  • papier do pieczenia
babeczki z marihuaną i marchewką
image-3171

Ciasto można zamienić też w pyszne babeczki!

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180°C.
  2. W jednej misce łączymy rozdrobnioną marchew, orzechy, cynamon, sól i odstawiamy na chwilę, by smaki mogły się przejść. Orzechy warto zostawić noc wcześniej do wymoczenia, jednak nie jest to konieczne.
  3. Do drugiej miski trafiają wszystkie suche składniki, czyli mąka, proszek do pieczenia, soda i cukier. Musimy bardzo dokładnie je wymieszać.
  4. Do tej samej miski dodajemy jajka, całość mieszamy przy pomocy łyżki.
  5. Wlewamy roztopione masło konopne.
  6. Przy pomocy miksera mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie mogą być widoczne żadne grudki czy nierozpuszczone kryształki cukru.
  7. Dodajemy składniki z pierwszej miski i dokładnie mieszamy wszystko łyżką.
  8. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku (jeśli na drewnie zostaną mokre ślady, to znaczy, żeby pozostawić ciasto w piekarniku jeszcze na ok. 10 min).
  10. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i od razu przekładamy na metalowy ruszt, dzięki czemu nie zaparuje od spodu i stanie się chrupiące.

Lukier

  1. Wyciągamy twaróg z lodówki i pozostawmy na godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. Tniemy go na małe kawałki i dodajemy do miski z cukrem pudrem i roztopionym masłem konopnym.
  3. Całość ubijamy przy pomocy miksera na niskich obrotach i powoli wlewamy do miski sok z pomarańczy.
  4. Podnosimy obroty miksera i mieszamy tak długo, aż masa stanie się puszysta i gładka.
  5. Lukier wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i dekorujemy skórką pomarańczową.
  6. Przekładamy ciasto do lodówki na min. godzinę, by lukier stężał.

Gotowe!

Czytacie też nasze inne przepisy! Zobaczcie jak zrobić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.