DIY – majonez konopny

Domowy majonez jest nieporównywanie smaczniejszy od swoich sklepowych zamienników. A jeśli do tego dodamy jeszcze aromat i właściwości marihuany, to powstanie niezwykle pyszna i intrygująca mieszanka! W tym krótki przewodniku opiszemy, jak krok po kroku stworzyć ten cudowny dodatek.

Nie jest tajemnicą, że palenie zmienia nas w prawdziwych głodomorów. W większości przypadków posmarowanie kanapki niewielką ilością majonezu sprawia, że zmienia się ona w prawie boską rzecz. Jednak gotowe sosy nie zawsze spełniają nasze wymagania, a do ich wyprodukowania często wykorzystuje się chemiczne ulepszacze. Domowe wybory mają nad nimi więc wielką przewagę, ponieważ możemy stworzyć je wedle swoich upodobań, a dodatkowo są wolne od sztucznych składników.

Spożywczy olej konopny

Kluczowym składnikiem potrzebnym do stworzenia aromatycznego majonezu jest olej konopny. Można go bez problemu kupić w sieci, jednak wyczarowanie takowego w domu również nie stanowi wyzwania. Jest jednak dość czasochłonne.

Majonez własnej roboty

Majonez własnej roboty

Zanim zaczniemy cokolwiek wrzucać do garnka warto poddać marihuanę dekarboksylacji. Powodem takiego kroku jest to, że marihuana w swej surowej postaci nie ma wiele aktywnych kannabinoidów – w przeważającej części są to kwaśne formy tych samych kannabinoidów, które nas interesują. Gdy ciepło jest wprowadzane do konopi, kwasy te zmieniają swoją strukturę, a proces ten nazywa się dekarboksylacją.

Jak dokonać dekarboksylacji?

Marihuanę dzielimy na małe części – można zrobić to ręcznie lub przy użyciu narzędzi. Piekarnik rozgrzewamy do 115°C. Marihuanę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozmieszczamy ją tak, by poszczególne części nie nachodziły na siebie, więc jeśli mamy naprawdę dużą porcję, to lepiej robić na kiks partii lub na dwóch blaszkach. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe!

SKŁADNIKI:

  • Konopie indyjskie po procesie dekarboksylacji
  • Olej do wyboru

PRZYBORY:

  • Filtr lub gęste sito
  • Podwójny garnek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zmierzyć stosunek marihuany i oleju, która powinna wynosić około 1:2. Ten stosunek może się zmieniać zależnie od osobistych preferencji oraz siły i aromatyczności danej rośliny. Dla stworzenia później majonezu będzie nam potrzebne przynajmniej 1¼ filiżanki (ok. 240 ml) konopnego oleju.

Zioła

Zioła

Marihuanę i olej łączymy w garnku z podwójnym dnem (np. takim do mleka) i gotujemy na małym ogniu. Proces ten trwa 3-5 godzin, a umożliwia „uruchomienie” kannabinoidów bez spalania (a zatem niszczenia) składników czynnych. Po tym czasie całość przelewamy przez sito np. do słoika. Resztki materii roślinnej wyrzucamy – wszystko, co mogliśmy z niej wydobyć jest już w oleju.

Olej konopny można wykorzystywać do wielu dań, jednak najlepiej sprawdzi się do tych na zimno – do sałatek lub dipów. Ogólnie rzecz biorąc, nie należy podgrzewać go do temperatury powyżej 110℃.

Majonez konopny

Dzięki temu przepisowi otrzymamy ok. 1½ szklanki majonezu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by za jednym razem stworzyć go więcej, jednak ta ilość jest optymalna, by nacieszyć się smakiem, a jednocześnie nie nabawić się zawału serca czy natychmiastowej nadwagi. Oczywiście jest to spora przesada, jednak musimy pamiętać o tym, że majonez, nawet domowy, nie należy do najzdrowszych produktów. Dodatkowo szklana majonezu zniknie na tyle szybko, że nie będziemy musieli się martwić jego przechowywaniem czy terminem przydatności – domowy majonez nie powinien stać w lodówce dłużej niż 3-4 dni!

Olej

Olej

SKŁADNIKI:

  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • Sok z połowy małej cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1¼ filiżanki oleju konopnego

PRZYBORY:

  • Robot kuchenny lub trzepaczka
  • Miska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wrzucamy dwa żółtka, dodajemy musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Rodzaj i ilość przypraw zależy od gustu. Dokładnie łączymy składniki i włączamy robota kuchennego na wolne obroty. Powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem – im mniejszy tym większa pewność, że majonez nam się nie zwarzy. Całość powinna tworzyć gładką emulsję.

Jeśli robimy majonez ręcznie, to warto poprosić kogoś o pomoc – jedna osoba będzie powoli kręcić trzepaczką, a druga wlewała olej.

I gotowe! Już możemy cieszyć się naszym własnym konopnym majonezem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.