Udostępnij

Czekolada z marihuaną – połączenie idealne?

czekolada z marihuaną

Dowodem naukowym jest to, że zarówno czekolada, jak i konopie indyjskie posiadają właściwości lecznicze. Ich połączenie jest dobrze znane wielu osobom, które nie chcą przyjmować marihuany w bardziej konwencjonalny sposób. Jest jeszcze kilka powodów, dla których warto skusić się na ten wyjątkowy duet.

Kannabinoidy

Kannabinoidy są rozpuszczalnymi w tłuszczach, często leczniczymi, związkami chemicznymi występującymi u roślin i ssaków. Te substancje można również wytworzyć syntetycznie. Najbardziej znanym naturalnym kannabinoidowym związkiem chemicznym jest Delta-9-tetrahydrokannabinol (THC). THC jest podstawowym czynnikiem psychoaktywnym występującym w poszczególnych rodzajach roślin konopi indyjskich. Obecnie odkryto około 85 różnych kannabinoidów, które zostały wyizolowane z konopi indyjskich, w tym znany związek leczniczy kannabidiol (CBD).

Poszukiwania większej ilości kannabinoidów w roślinach przyniosły ciekawy zwrot w 1996 roku, kiedy Daniele Piomelli i inni naukowcy wyizolowali neuroprzekaźnik kannabinoidowy zwany anandamidem (n-arachidonoetyloetanoloaminą lub AEA) w czekoladzie. Interesującą rzeczą związaną z anandamidem jest to, że jest on naturalnie endogennym kannabinoidem występującym w ludzkim mózgu i systemie nerwowym, który odgrywa rolę w odczuciu dobrego samopoczucia.

Słowo „anandamid” oznacza „błogość chemiczną”, ponieważ jest uwalniany, gdy czujemy się świetnie. Anandamid pochodzi od sanskryckiego słowa „Ananda” oznaczającego rozkosz i „mide”, który opisuje chemiczność.

Receptory kannabinoidów

Pierwotne odkrycie anandamidu na początku lat 90. i jego występowanie w czekoladzie powstało w wyniku badań nad miejscami receptorów kannabinoidów. Miejsce receptora jest strukturą na powierzchni komórki, która może blokować pewne cząsteczki, umożliwiając przenoszenie sygnału przez ścianę komórki – system „zamka i klucza”. Od dawna wiadomo było, że ludzki mózg zawiera miejsca receptorowe, które oddziałują z THC. Było nieuniknione, że endogenny, występujący w przyrodzie, chemiczny anandamid zostanie również wzięty pod uwagę w celu wyjaśnienia obecności tych receptorów.

Kannabinoidy takie jak THC, CBD i anandamid są kluczami, które pasują do miejsc receptorów kannabinoidowych u ssaków. Agoniści są związkami chemicznymi, które wiążą się z konkretnymi receptorami na błonach komórkowych (w tym przypadku z receptorami kannabinoidowymi) i które następnie wyzwalają odpowiedzi u tych komórek. Na przykład THC agonizuje receptory kannabinoidowe w ludzkim organizmie, powodując nie tylko klasyczny „odlot” po marihuanie, ale także wykazuje działanie medyczne, które może chronić określone komórki lub spowodować zniszczenie tych zmutowanych przez układ odpornościowy. Z kolei anandamid ma nieco inną strukturę niż THC, więc powoduje nieznacznie odmienne efekty. Jedzenie czekolady zapewnia łagodne, słabsze (choć podobne) uczucie odprężenia. Anandamid w czekoladzie wpływa również na komórki odpowiedzialne za nastrój, pamięć, apetyt, odczuwanie bólu i może w rzeczywistości zapewniać korzyści lecznicze podobne do THC.

Obecnie istnieją dwa znane główne podtypy receptorów kannabinoidowych: CB1 i CB2 – nadal badana jest trzecia grupa CB3. Grupa CB1 receptorów kannabinoidowych znajduje się głównie w mózgu (ośrodkowy układ nerwowy), ale także w nerkach, wątrobie i płucach. CB2 znajduje się w komórkach układu odpornościowego (limfocyty T i B, makrofagi) oraz w komórkach krwiotwórczych (komórki macierzyste, które produkują czerwone krwinki).

Lecznicze korzyści kannabinoidów

Warto zauważyć, że grupa CB2 receptorów kannabinoidowych znajduje się wśród komórek odpornościowych. Odkrycie to potwierdziło, że kannabinoidy działają w celu modulowania odporności, zapewniając jawne korzyści lecznicze. Badania naukowe wskazują, że kannabinoidy zawarte w marihuanie i czekoladzie mogą pozytywnie wpływać na:

  • przewód żołądkowo-jelitowy (zmniejszając ryzyko zapalnej choroby jelit, wrzodziejącego zapalenie okrężnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna),
  • serce,
  • kości,
  • zwiększenie odporności,
  • zmniejszenie ryzyka pojawienia się komórek nowotworowych.
Czytaj
2296 21-09-2020 11:33
Zdrowsze palenie marihuany? Kilka słów o waporyzacji

Kilka lat temu zawitał do nas nowy rodzaj palenia zwany „cannavapingiem”,...

Czytaj
6081 18-09-2020 14:20
Marihuana a padaczka. Jakie plusy ma stosowanie marihuany?

Marihuana medyczna stała się powszechną alternatywą dla chorych cierpiących...

Czytaj
14369 18-09-2020 15:03
Sposoby palenia marihuany – blant, bongo z butelki i inne

Pewnie nie raz miałeś okazję widzieć w amerykańskich komediach te niebywale...

Komentarze
mareeek 26 11 2021
ja mam bardzo stresującą pracę. Brałem leki na uspokojenie, po których byłem otępiały cierpiałem na bezsenność i migreny Nie mogłem prowadzić auta, nie mogłem normalnie żyć. Zacząłem stosowanie olejku z CBD 5 % raw essenz i brahmi po dobrej opinii mojej koleżanki z pracy ... stosowałem 3 x dzienie po 10 kropel i rzeczywiście krople CBD Działają uspokająco, wycisza, pomaga zasnąć. Jedna buteleczka wystarcza na 1miesiąc przy codziennym stosowaniu. Bardzo wydajne… Polecam każdemu… Przede wszystkim teraz nie truję się już tabletkami, które sprawiały, że czuję się jak ociężały beton… ten olejek kupiłem w Konopnej Farmacji w Poznaniu ale mają sklep online jak komuś daleko