3 przepisy na słodkości o smaku marihuany
I nie tylko smaku, ale też działaniu! Moda na tworzenie konopnych słodyczy od dawna gości na amerykańskich imprezach, jednak ostatnio podbija też serca miłośników marihuany w Europie. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, a na pewno zaskoczą wszystkich gości.
W ramach przypomnienia:
– haszysz zawiera od 2% do nawet 65% THC,
– marihuana od 0,5% do 25% THC.
Dlatego jeśli zdecydowano się na wykorzystanie marihuany, to trzeba wiedzieć, że efekt działania będzie o wiele słabszy, jednak bezpieczniejszy i bardziej kontrolowany. Lepiej zjeść 2 ciastka, niż po 1 czuć się dziwnie.
Żelki z marihuaną lub haszyszem
Cannabis Jelly - Żelki z marihuaną
Składniki:
- 1-2 g haszyszu/marihuany
- 1 opakowanie galaretki o wyrazistym smaku
- 1 opakowanie bezsmakowej żelatyny
- szklanka zimnej wody
- formy silikonowe – mogą być do kostek lodu lub babeczek
Przygotowanie:
- Podgrzać wodę i wsypać do niej galaretkę, mieszać tak długo, aż nie pozostaną żadne grudki. Nie dopuścić do wrzenia!
- Dodać do galaretki pół opakowania żelatyny. Ciągle mieszać.
- Gdy całość zacznie gęstnieć dodać haszysz.
- Wsypać resztę żelatyny.
- Gorącą i gęstą masę przelać do silikonowych foremek.
- Pozostawić do wstępnego ostygnięcia, a następnie umieścić w zamrażalce na min. 30 min.
Inne warianty
W zależności od pożądanego efektu dawka 1-2 gramów może być zmniejszona lub zwiększona – będzie to miało wpływ na końcowy smak. Jednak nie należy przesadzać, ponieważ goście mogą wykazywać się różną tolerancją na haszysz, więc lepiej zachować umiar.
Ponadto możliwe jest dodawanie środków aromatyzujących do mieszaniny w celu utworzenia różnych smaków. Najbardziej sprawdzą się te naturalne.
Do foremek można włożyć kawałki owoców lub nawet czekolady. Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre owoce hamują tężenie galaretki (ananas, mango, papaja, kiwi).
Lizaki z marihuaną i haszyszem
Lizaki z haszyszem
Składniki:
- ¾ szklanki cukru granulowanego
- ½ szklanki syropu kukurydzianego
- 50 g masła
- 1 opakowanie żelatyny
- 2 g haszyszu/marihuany
Przygotowanie:
- Całe opakowanie żelatyny przesypać do miski.
- Dodać haszysz i wszystko dokładnie wymieszać.
- Na patelni podgrzać cukier, syrop kukurydziany i masło. Ciągle mieszać, by nie dopuścić do przypalenia.
- Kiedy całość zaczyna lekko wrzeć podnieść temperaturę palnika do 140°C.
- Jak masa osiągnie tę temperaturę należy wyłączyć grzanie.
- Przelać masę do miski z żelatyną i haszyszem.
- Mieszać całość przy pomocy trzepaczki tak długo, aż stworzy się jednolita konsystencja. Trzeba działać sprawnie, ponieważ masa cukrowa szybko twardnieje.
- Elastyczna masa pozwala na formowanie lizaków. Można to zrobić na kilka sposobów:
– przelać do silikonowych foremek do kostek lodu i kiedy są wypełnione zanurzyć w nich patyczek,
– używając łyżki do lodów formować równe kule i wbić w nie patyczki,
– podzielić masę na równe części i tworzyć z nich wałeczki, które następnie należy zakręcić (na kształt „ślimaka”).
Niezależnie od wybranej metody lizaki trzeba jeszcze schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Inne warianty:
Aby uzyskać różnokolorowe lizaki można wykorzystać barwniki spożywcze – „ślimakowe” lizaki prezentują się wtedy bardzo efektownie. Można bawić się nie tylko kolorami, ale również zapachem – wystarczy odpowiedni dobór aromatów do ciast. Jednak lepiej stawiać na te bardziej odświeżające, niż słodkie.
Można zmniejszyć dawkę haszyszu, lepiej jej jednak nie zwiększać – ciepło i tłuszcz już i tak podbiją jego działanie.
Ciastka z haszyszem
Hash Cookies – ciastka z marihuaną, haszyszem
Składniki:
- 2-4 g haszyszu/marihuany
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 180 g cukru
- 1 szklanka roztopionego masła
- 1 szklanka posiekanych drobno orzechów
- starta skórka z 1 cytryny
- 60 g czekolady
Przygotowanie:
- Ubijać cukier i jajka w misce tak długo, aby utworzyć puszystą, kremową masę.
- Dodać mąkę i delikatnie mieszać przy pomocy łopatki lub łyżki.
- Dodać orzechy i skórkę z cytryny, dokładnie rozprowadzić składniki.
- W innym pojemniku połączyć haszysz z roztopionym masłem.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać ją do masła.
- Na koniec połączyć masy z obu misek.
- Masę przekładamy na blat i formujemy z niej ciastka (np. przy pomocy szklanki lub korzystając ze specjalnych foremek). Można też przełożyć ją na dużą blachę (tak by ciasto nie było grubsze niż 3 cm) i po upieczeniu pokroić np. w romby. Ciastka z marihuaną można piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180-200°C.
Inne warianty:
Podobnie jak w przypadku pozostałych dwóch receptur, możliwe jest również eksperymentowanie z dawką haszu oraz smakami (uzyskanym dzięki aromatom do ciasta lub rożnym rodzajom czekolady).