Czekolada z marihuaną – połączenie idealne?

Dowodem naukowym jest to, że zarówno czekolada, jak i konopie indyjskie posiadają właściwości lecznicze. Ich połączenie jest dobrze znane wielu osobom, które nie chcą przyjmować marihuany w bardziej konwencjonalny sposób. Jest jeszcze kilka powodów, dla których warto skusić się na ten wyjątkowy duet.

Kannabinoidy

Kannabinoidy są rozpuszczalnymi w tłuszczach, często leczniczymi, związkami chemicznymi występującymi u roślin i ssaków. Te substancje można również wytworzyć syntetycznie. Najbardziej znanym naturalnym kannabinoidowym związkiem chemicznym jest Delta-9-tetrahydrokannabinol (THC). THC jest podstawowym czynnikiem psychoaktywnym występującym w poszczególnych rodzajach roślin konopi indyjskich. Obecnie odkryto około 85 różnych kannabinoidów, które zostały wyizolowane z konopi indyjskich, w tym znany związek leczniczy kannabidiol (CBD).

Poszukiwania większej ilości kannabinoidów w roślinach przyniosły ciekawy zwrot w 1996 roku, kiedy Daniele Piomelli i inni naukowcy wyizolowali neuroprzekaźnik kannabinoidowy zwany anandamidem (n-arachidonoetyloetanoloaminą lub AEA) w czekoladzie. Interesującą rzeczą związaną z anandamidem jest to, że jest on naturalnie endogennym kannabinoidem występującym w ludzkim mózgu i systemie nerwowym, który odgrywa rolę w odczuciu dobrego samopoczucia.

Słowo „anandamid” oznacza „błogość chemiczną”, ponieważ jest uwalniany, gdy czujemy się świetnie. Anandamid pochodzi od sanskryckiego słowa „Ananda” oznaczającego rozkosz i „mide”, który opisuje chemiczność.

Receptory kannabinoidów

Pierwotne odkrycie anandamidu na początku lat 90. i jego występowanie w czekoladzie powstało w wyniku badań nad miejscami receptorów kannabinoidów. Miejsce receptora jest strukturą na powierzchni komórki, która może blokować pewne cząsteczki, umożliwiając przenoszenie sygnału przez ścianę komórki – system „zamka i klucza”. Od dawna wiadomo było, że ludzki mózg zawiera miejsca receptorowe, które oddziałują z THC. Było nieuniknione, że endogenny, występujący w przyrodzie, chemiczny anandamid zostanie również wzięty pod uwagę w celu wyjaśnienia obecności tych receptorów.

Kannabinoidy takie jak THC, CBD i anandamid są kluczami, które pasują do miejsc receptorów kannabinoidowych u ssaków. Agoniści są związkami chemicznymi, które wiążą się z konkretnymi receptorami na błonach komórkowych (w tym przypadku z receptorami kannabinoidowymi) i które następnie wyzwalają odpowiedzi u tych komórek. Na przykład THC agonizuje receptory kannabinoidowe w ludzkim organizmie, powodując nie tylko klasyczny „odlot” po marihuanie, ale także wykazuje działanie medyczne, które może chronić określone komórki lub spowodować zniszczenie tych zmutowanych przez układ odpornościowy. Z kolei anandamid ma nieco inną strukturę niż THC, więc powoduje nieznacznie odmienne efekty. Jedzenie czekolady zapewnia łagodne, słabsze (choć podobne) uczucie odprężenia. Anandamid w czekoladzie wpływa również na komórki odpowiedzialne za nastrój, pamięć, apetyt, odczuwanie bólu i może w rzeczywistości zapewniać korzyści lecznicze podobne do THC.

Obecnie istnieją dwa znane główne podtypy receptorów kannabinoidowych: CB1 i CB2 – nadal badana jest trzecia grupa CB3. Grupa CB1 receptorów kannabinoidowych znajduje się głównie w mózgu (ośrodkowy układ nerwowy), ale także w nerkach, wątrobie i płucach. CB2 znajduje się w komórkach układu odpornościowego (limfocyty T i B, makrofagi) oraz w komórkach krwiotwórczych (komórki macierzyste, które produkują czerwone krwinki).

Lecznicze korzyści kannabinoidów

Warto zauważyć, że grupa CB2 receptorów kannabinoidowych znajduje się wśród komórek odpornościowych. Odkrycie to potwierdziło, że kannabinoidy działają w celu modulowania odporności, zapewniając jawne korzyści lecznicze. Badania naukowe wskazują, że kannabinoidy zawarte w marihuanie i czekoladzie mogą pozytywnie wpływać na:

  •         przewód żołądkowo-jelitowy (zmniejszając ryzyko zapalnej choroby jelit, wrzodziejącego zapalenie okrężnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna),
  •         serce,
  •         kości,
  •         zwiększenie odporności,
  •         zmniejszenie ryzyka pojawienia się komórek nowotworowych.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.